Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası ayrılık kararı alan eşlerin bunu resmileştirmek için başvurması gereken hukuki yoldur. Aile birliği resmi nikah kıyılmak sureti ile oluşturulurken bu nikahın sonlanması istendiğinde Aile Mahkemesine açılmış olan bir boşanma davasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Boşanma davası iki biçimde açılabilir. Tarafların boşanma sebepleri doğrultusunda dava açabilmesi mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin aralarında anlaşma sağladıkları ve bu anlaşmayı da anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak resmileştirdikleri türde bir davadır.

Çekişmeli boşanma davası ise genel ve özel sebepler doğrultusunda açılabilir. Genel sebepler her evlilik birliği içinde farklılık gösterebilir. Özel sebepler ise kanunda sınırlı sayıda gösterilirken aldatma yani zina ya da akıl hastalığı özel sebepler örnek verilebilecekler arasında yer alır.

Boşanma Davası Açmak

Boşanma davası açılacağı zaman ilk önce nedenlerin ortaya konması gerekir. Sebepler açıklığa kavuştuğunda ise anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası için karar verilir. Anlaşmalı boşanma davası için eşlerin asgari müşterekler hakkında birlikte karar alması gerekir.

Çekişmeli boşanma davası söz konusu olduğunda ise her somut olaya göre farklı bir nedenle ilerlenebilir. Çekişmeli davalarda genel ya da özel sebepler doğrultusunda dava açılması gerekmektedir.

Dava dilekçesi hazırlanırken sebeplere göre gerekli bilgiler dilekçede yer alır. Dava dilekçesi hazırlanacağı zaman hukuki destek almak önemlidir. Boşanma davaları için bir avukatla çalışılması zaman ve hak kaybı yaşanmasını engeller.

Boşanma davası açmak söz konusu ise tarafların hak ve yükümlülükleri ile ilgili bilgi almasının ayrı bir önemi vardır. Bu sebeple de hukuki destek almak önemsenmesi gerekenler arasında yer alır.

Boşanma avukatı sayesinde süreç kontrol altında olur. Mahkemeye sunulacak dilekçelerin eksiksiz ve tam olarak hazırlanması, gerekli ise delillerin hukuka uygun olarak elde edilip mahkemeye beyanı sırasında avukat desteğinin önemli olduğu görülmektedir.

Boşanma Davası Nereye Açılır?

Boşanma davası açılacağı zaman hazırlanacak boşanma davası dilekçesi ile mahkemeye müracaat edilir.  Anlaşmalı boşanma davası söz konusu olduğunda anlaşmalı boşanma protokolü de dilekçeye ek olarak hazırlanır ve mahkemeye sunulur.

Boşanma davasında yetkili ve görevli mahkeme üzerinden bu dava görülür. Yetkili mahkeme eşlerin ikametgahındaki yer mahkemesi olurken görevli mahkeme Aile mahkemesidir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi de görev yapabilir.

Çekişmeli boşanma davalarında yetkili mahkemeler arasında ise eşlerin boşanma davası açmadan önce son 6 aydır birlikte yaşadıkları yer mahkemesi de yer alır. Anlaşmalı boşanma davalarında ise Türkiye’de herhangi bir yer Aile Mahkemesi yetkilidir.

Boşanma Davası Açma Süreci

Boşanma davası açılacağı zaman Aile Mahkemesine dilekçe verilerek müracaat edilir. Anlaşmalı boşanma davası için anlaşmalı boşanma protokolü de dilekçeye ek olarak hazırlanmalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında boşanma davası dilekçesi hazırlanır.

Boşanma davası anlaşmalı ya da çekişmeli olabilir. Her iki durumda da mahkemeye bir dilekçe sunulması zorunludur. Bu dilekçenin eksiksiz ve tam olması gerekir. Hazırlanırken hukuki danışmanlık alınması ileriki süreçte karşılaşılabilecek sorunları önlemesi bakımından önemlidir.

Boşanma davası avukatı özellikle anlaşmalı boşanma davaları sırasında hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü konusunda deneyim sahibi olacağından tarafların karşısına çıkabilecek hukuki problemleri de daha net analiz eder.

Buna ilaveten çekişmeli boşanma davası söz konusu olduğunda somut olaya bağlı olarak mahkemede ihtiyaç duyulacak delillerin toplanması sürecinde hukuka uygunluğun sağlanması bakımından da avukatın önemi bulunur.

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinin ardından adliyede yer alan tevzi bürosundan tevzi formu alınır. Buraya gerekli harçların yatırılmasının ardından da dosya numarası belli olur. Aile Mahkemesine açılan boşanma davasının ardından mahkeme tensip zaptı hazırlar.

Tensip zaptı hazırlandığında taraflara tebligat yapılır. Tebligatta çeşitli bilgiler yer alır. Dilekçelere verilen cevap süreleri, delillerin ne zaman sunulması gerektiği belirtilir. Ayrıca gelir ve gider avanslarının yatırılması gerektiği konusunda da gerekli ihtarlar tebligatta yapılmaktadır. Ön inceleme duruşması yapılacaksa bu duruşmanın hangi tarihte ve saatte yapılacağı da taraflara bildirilir.

Ön inceleme duruşmasında ilk itirazların karara bağlanması söz konusu olur. Davanın genişletilmesi ve savunma yasağı ön inceleme duruşmasından sonra başlamaktadır. Tahkikat aşaması ön inceleme duruşmasının ardından gelen süreçtir.

Davaya konu olaylar, şahitlerin kim olduğu, deliller bu aşamada toplanmaktadır. Son aşama ise hüküm duruşması olurken kısa karar hakim tarafından bu duruşmada açıklanır. Gerekçelendirilen karar taraflara tebliğ edilir ve sonrasında da istinaf ve temyiz süreci başlar. İstinaf ve temyiz kanun yolu tükendiğinde dava dosyası kapanır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası tarafların aralarında anlaşma sağlayıp sağlayamamasına bağlı olarak çekişmeli ya da anlaşmalı olarak açılır. Çekişmeli boşanma davalarında taraflar arasında anlaşma olmaması nedeni ile hukuki süreç anlaşmalı davalara kıyasla farklı ilerler.

Öncelikle bir dava dilekçesi hazırlanması gerekir. Boşanma dava dilekçesi taraflardan biri tarafından hazırlanarak yetkili ve göreli mahkemeye sunulur. Mahkeme harçları ve gerekli masraflar yatırıldıktan sonra dava açılır.

Çekişmeli boşanma davası özel sebepler kapsamında açılmış ise eşinin kusurlu olduğunu iddia eden taraf diğer tarafın kusurunu ispatlamakla yükümlü olur. Kusurun hukuka uygun delillerle ispatlanması gerekir.

Çekişmeli boşanma davaları özel sebepler arasında; zina, terk, akıl hastalığı, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış gibi gerekçeler yer alır. Genel boşanma sebepleri ise şiddetli geçimsizlik olarak tanımlanır ve her evlilik birliğinde farklı nedenlerle şiddetli geçimsizlik ortaya çıkabilir.

Özel boşanma sebeplerinden herhangi, biri gerekçe olarak gösterildiği takdirde bunun ispatı davacı tarafa ait olur. Çekişmeli boşanma davalarının anlaşmalı boşanma davalarından belirli farkları vardır.

Çekişmeli boşanma davası dilekçesi hazırlanırken hata yapılmamalıdır. Dilekçenin eksiksiz ve tam olması, delillerin süresinde mahkemeye sunulması önem taşır. Beyanlar duruşma görülürken tutanağa eksiksiz olarak geçirilmelidir.

Mahkeme hükmü kesinleştikten sonra istinaf yoluna gidilecekse bunun için de dilekçe sunulması gerekir. Bu dilekçelerin zamanında ve tam olarak hazırlanması gerekir. Hata yapılması hak kaybı yaşanmasını kaçınılmaz hale getiren önemli bir durumdur. Ayrıca taraflara tanınan hukuki sürelerin kaçırılmaması gerekir. Hukuki süresi içinde yapılmayan başvuruların hak kaybı yaşanması yönünde etkili olduğu görülür.

Boşanma davasını tarafların kendileri de açabilir. Günümüzde boşanma davası açma süreci oldukça kolay olmakla beraber bu sürecin hukuka uygun şekilde yürütülebilmesi için hukuki destek alınmasının ayrı bir önemi bulunmaktadır.

Çekişmeli boşanma davalarında eşlerden biri boşanmak istiyor diğeri ise bunu istemiyor olabilmektedir. Buna ilaveten her iki tarafın boşanma isteği olmasına rağmen boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde anlaşamadıkları hallerde de çekişmeli boşanma davası görülmesi kaçınılmaz olur.

Çekişmeli boşanma davası için dava dilekçesi görevli ve yetkili Aile Mahkemesine verilir. Boşanma davası yetkili mahkeme ise aşağıdaki gibi belirlenir:

  • Davalı tarafın yerleşim yeri mahkemesi,
  • Davacı tarafın yerleşim yeri mahkemesi,
  • Dava öncesinde eşlerin son 6 aydır birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesi.

Aile Mahkemesi boşanma davası için görevli olurken Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılabilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Şartları

Çekişmeli boşanma davası açılacağı zaman bazı koşulların olması gerekir. Bu davalarda anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gibi asgari süre sınırı bulunmamaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında bir yıldır evli olma koşulu çekişmeli davalarda bulunmaz.

Bu tür davalarda evlilik bir gündür sürüyor olsa da mahkeme süreci gerçekleşebilir. Çekişmeli davalarda geçerli olan tek koşul haklı bir nedene dayanmaktır. Genel ya da özel boşanma nedenleri doğrultusunda çekişmeli boşanma davası açılabilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Sebepler

Çekişmeli boşanma davası açılırken genel ve özel sebepler gerekçe olarak sunulabilir. Şiddetli geçimsizlik genel sebepler arasında yer alır ve her evlilikte farklı nedenlerle şiddetli geçimsizlik oluşabilir.

Özel sebeplere dayanılacağı zaman ise kanunda sınırlı sayıda geçerli olan nedenler gündeme gelir. Özel boşanma sebepleri arasında aldatma en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Zina ya da aldatma nedeni ile özel boşanma sebeplerine dayanılarak çekişmeli boşanma davası açılabilir.

Hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranışa bağlı olarak da özel boşanma nedenleri ortaya çıkabilir. Eşlerden birinin diğer eşin hayatına kast etmesi, ağır biçimde onur kırıcı davranışlara maruz kalmak boşanma nedeni olabilir. Bu tür bir durumun varlığı halinde olayın öğrenilmesinden itibaren 6 ay ve her halükarda 5 yıllık zamanaşımı süresi geçilmeden dava açılması gerekir.

Haysiyetsiz bir yaşam sürme ve suç işleme nedeni ile de özel nedenlere dayanılabilir. Bu gerekçe için dava açma süresinde sınır bulunmaz. Eşlerden birinin haysiyetsiz bir yaşam sürmesi ya da küçük düşürücü nitelikte suç işlemesi halinde boşanma davası açılabilir.

Eşlerden birinin diğerini terki ya da haklı bir gerekçesi olmadan eve dönmemesi halinde de çekişmeli boşanma davası özel sebepler kapsamında dava açılabilir. Evi terk eden eş 6 ay ve daha fazla süre ile eve dönmediğinde hakim veya noter kanalı ile ihtar gönderilir. İhtarın üzerinden iki ay geçmekle terk eden eş geri dönmez ise terk edilen tarafın boşanma davası açma hakkı olur. Eşin dövülmesi ve evden kovulması durumunda eve dönmesi de engelleniyor ise döven eş terk etmiş sayılır.

Akıl hastalığına dayanılarak çekişmeli boşanma davası açılacak ise resmi sağlık kuruluşundan alınmış olan rapor gerekir. Alınacak bu raporlar mahkeme tarafından talep edilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası için eşlerin boşanmanın hukuki neticeleri üzerinde ortak bir karar almış olması gerekir. Ayrıca evlilik birliğinin en az bir yıldır sürmesi koşulu da aranır. Anlaşmalı davalarda hazırlanacak dava dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolüne de ihtiyaç vardır.

Bu tür davalarda eşlerden her ikisi de boşanmayı kabul etmiş olmak zorundadır. Anlaşmalı boşanma protokolünde çok sayıda hukuki konuya yer verilmesi gerekir. Protokol hazırlandıktan sonra da tarafların ıslak imzası üzerinde olmalıdır.

Eşlerin mahkemeye aynı anda katılması, hakimin gerekli görmesi halinde taraf iradelerini dinlemek istemesi, protokolde yer alan konularda düzenleme yapmak istemesi durumunda tarafların bunu kabul etmesi süreçte karşılaşılabilecek durumlar arasında yer alır.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için eşlerin öncelikle boşanmanın hukuki neticeleri hakkında ortak bir karar alması gerekir. Tarafların boşanmayı istemesi gerekmektedir. Ayrıca evlilik birliğinin en az bir yıldır sürüyor olması koşulu da aranır.

Bir eşin verdiği dilekçeyi diğer eşin kabul etmesi ya da birlikte boşanma davası dilekçesini mahkemeye sunmaları yeterli olur. Anlaşmalı boşanma protokolü yazılı olabileceği gibi sözlü olarak da hazırlanabilir. Sözlü olarak sunulan protokolün mahkemede kayda geçirilmesi ve taraflarca imzalanması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Neler Yer Alır?

Anlaşmalı boşanma davası protokolü içinde yer alması gereken çok sayıda husus bulunur. Evlilik birliğinin sonlanması bir takım hukuki neticeler doğurur. Bu sonuçların taraflarca kabul edilmesi ve konular üzerinde anlaşmaya varılmış olması önemlidir.

Çocukların kimde kalacağı velayetin hangi eşe verileceği konusu önemlidir. Buna ilaveten mal paylaşımının nasıl yapılacağı da protokolde yer almalıdır. Eşler dilerlerse mal paylaşımı konusunda kanunda öngörülenin dışında da ortak kararlarını beyan edebilirler.

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi kanunda öngörülen mal paylaşımı olurken eşler dilerse mallardaki haklarından feragat ettiğini protokolde belirtebilir. Mal paylaşımını yarı yarıya yapma ya da farklı oranlarda paylaşım tercih etme hakkı da eşler için geçerlidir.

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken mal paylaşımı konusu belgede yer almaz ise boşanma kararı kesinleştikten sonra taraflar mal paylaşımı yapılması yönünde yeni bir dava açabilir. Bu durumda da farklı sorunlarla karşılaşılabileceğinden anlaşmalı boşanma protokolünün eksiksiz ve tam olarak hazırlanması önemlidir.

Boşanmada mal paylaşımı davası açmak isteyen taraf boşanma kararı kesinleştikten sonra bu davayı boşanma davasını gören Aile Mahkemesine açabilmektedir. Boşanma kararı kesinleştikten sonra 10 yıllık dava zamanaşımı süresi dikkate alınması gereken ayrıntılardan biridir.

Anlaşmalı boşanma davası görülürken hazırlanması gereken anlaşmalı boşanma protokolünde eşlerin maddi ve manevi tazminat taleplerine de yer verilebilir. Ortak konutun durumu, nafakanın miktarı ya da nafaka ödenip ödenmeyeceği gibi konuların da bu protokolde yer alması gerekir. Eşlerin soyadı konusunda anlaşması durumunda bunun da protokole işlenmesi unutulmaması gerekenler arasında yer alır.

Eksik hazırlanmış bir protokol boşanma davasının kararının kesinleşmesinin ardından eşler arasında hukuki bir takım sorunların ortaya çıkmasına sebep olabileceğinden tüm ayrıntıların titizlikle bu belgeye işlenmesinin oldukça büyük önemi vardır. Bunun için hukuki danışmanlık almak ortaya çıkabilecek sorunların öngörülebilmesi açısından da önem taşır.

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat

Boşanma davası söz konusu olduğunda eşlerden birinin maddi ve manevi tazminat talebi olma ihtimali de bulunmaktadır. Evlilik birliği sonlandığında boşanmada kusuru olmayan ya da daha az kusurlu olan taraf tazminat talebinde bulunabilir.

Kusursuz veya daha az kusurlu olan eşin boşanma sebebi ile menfaatleri zarar gördüğünde maddi tazminat talebi oluşabilmektedir. Manevi tazminat talebinde ise kişinin psikolojik olarak zarar görmesi söz konusu olur.

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat Miktarı

Boşanma davası sırasında taraflardan biri maddi ve manevi tazminat talebinde bulunacağı zaman bunun miktarı da önemli olur. Boşanmada maddi ve manevi tazminat miktarı belirlenirken birçok kriter dikkate alınır.

Tarafların ekonomik koşulları bunlardan biridir. Boşanma nedenleri, tarafların sosyal statüleri, kusur oranları da tazminat miktarını belirler. Tazminat miktarına hükmedilirken en fazla istenilen miktarın üzerinde hüküm oluşturulamaz. Bunun yanı sıra talep edilen miktar için kriterler değerlendirilir ve koşullara uygun olarak karar alınır. Hüküm verilen tazminat bir tarafın zenginleşmesi diğer tarafın fakirleşmesi yönünde olmaz.

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat Hakkında Yargıtay Kararı

Boşanma Davası Avukatına Başvurulmalı mı?

Boşanma davalarını taraflar kendileri açabilir. Dava açılacağı zaman Aile Mahkemesine gerekli dilekçeler verilir, harç ve masraflar ilgili birimlere yatırılır. Dava açma konusunda avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bununla beraber boşanma davaların süreçleri farklı ilerler. Her evlilikte yaşanan problemler farklı olur. Anlaşmalı veya çekişmeli bir davanın da birbirinden ayrı ilerleme aşamaları vardır. Başvuru aşamasında hazırlanacak dilekçelerin hukuka uygunluğu, davaların doğru zamanlarda açılması, hak düşürücü sürelerin takip edilmesi, delillerin hukuka uygun sunulması gibi çok sayıda konu boşanma davalarında önemli hale gelmektedir.

Bu sürecin profesyonel bir hukukçu tarafından takibi kişilerin hak kaybı yaşamasını engellemesi bakımından öneme haizdir. Bunun yanı sıra zaman kayıpları da dikkate alınması gereken hususlar arasındadır. Yanlış başvuru yapılması davanın reddine sebep olabileceği gibi boşanma davasının süreci üzerinde olumsuz etkilere de neden olabilmektedir. Bu sebeplerle bir boşanma avukatından danışmanlık alınması yarar sağlar.

Boşanma Davası Açmak İsteyen Neler Yapmalı?

Boşanma davası açmak isteyen eş, öncelikle boşanmanın nedenlerini tespit etmelidir. Bu sebepler ortaya konduktan sonra da eşlerin anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davasından hangisine karar verdikleri belli olmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davası için eşlerin ortak kararı ile dilekçe ve anlaşmalı boşanma protokolü Türkiye’nin herhangi bir yerindeki Aile Mahkemesine sunulmalıdır. Ayrıca mahkeme masrafları ve harçlar da yatırılır.

Çekişmeli boşanma davası açmak isteyen taraf ise boşanma davası dilekçesini hazırladıktan sonra  yetkili Aile Mahkemesine bu dilekçeyi teslim etmelidir. Başvurma harcı ve peşin harç dava açılırken yapılması gereken ödemeler arasındadır. Mahkemece belirlenen gider avanslarının da yatırılması gerekir. Aile Mahkemesi veznesi bu harçların yatırılacağı ilgili birimdir.

Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Anlaşmalı boşanma davası görevli ve yetkili mahkeme Türkiye’deki herhangi bir yer Aile Mahkemesidir. Çekişmeli boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesi olurken yetkili mahkeme ise davalı eşin yerleşim yeri mahkemesi olabileceği gibi davacı eşin yerleşim yeri mahkemesi de olabilir.

Ayrıca eşlerin boşanma davası açılmadan önce birlikte son  6 aydır oturdukları yer Aile Mahkemesine de dava açılabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanması bakımından kısa süren davalardır. Bu tür davalarda hakim anlaşmalı boşanma protokolünü uygun bulursa ve eşlerin irade beyanlarını kabul ettiğinde tek celsede dava sonuçlanır.

Aile Mahkemesine ya da Aile Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesine açılan anlaşmalı boşanma davasında harçların yatırılması, dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolünün sunulması ile süreç başlar.

Belgelerin tevzi edildiği mahkemenin tensip zaptı hazırlamasının ardından da taraflara tebligat yapılır. Duruşma günü bu tebligatta yer alır. Taraflar duruşma günü bizzat orada olmalıdır. Boşanmanın şartlarını ve hükümleri kabul ettikleri yönündeki irade beyanlarını sunduklarında mahkemenin bunu kabul etmesi durumunda boşanma gerçekleşebilir.

Bazı davalarda hakim protokolde düzenleme yapmak isteyebilir. Bu durumda tarafların protokolde yapılan değişiklikleri kabul etmesi davanın sonuçlanabilmesi açısından gereklidir. Her konunun yasaya uygun bir biçimde protokolde düzenlenmiş olması halinde bu davalar genellikle 1 ay içinde sonuçlanabilmektedir.

Boşanma kararı yazıldıktan sonra yaklaşık 30 gün içinde karar taraflara tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren de 15 günlük istinafa gitme hakkı taraflara tanınır. İstinaftan feragat dilekçesi verildiğinde boşanma kararı kesinleşir. Bunun yanı sıra dilekçe verilmez ve 15 günlük istinaf hakkı kullanılmaz ise de karar kesinleşir. Kararın kesinleşmesinin ardından boşanma resmileşmiş olur.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun sürede sonuçlanır. Bu davalarda tarafların ortak bir noktada buluşamadığı görüldüğünden süreç uzayabilir. Dilekçelerin sunulması, ardından cevap dilekçelerinin hazırlanması, cevaba cevap dilekçelerinin varlığı bu süreci uzatır.

Çekişmeli boşanma davaları tanıkların dinlenmesi bakımından da uzun sürebilir. Mahkemeye sunulan tanık sayısı bu tanıkların duruşmaya katılıp katılmadığı, nerede bulundukları gibi konular sürenin uzaması yönünde etkili olabilmektedir.

Mahkemenin duruşma sırasında kurumlardan belge istemesi gibi süreçler davanın uzaması yönünde etkili olabilir. Dava konusu ihtilaflı meseleler araştırılırken de belirli bir süre geçer. İddiaların ispatı, kanıtların mahkemeye sunulması ve kusurun ispatı açısından mahkemede belirli bir süre geçirilir. Çekişmeli boşanma davaları farklı sürelerde sonuçlanabilmektedir. Bu tür davalarda 8 ay ya da 3 yıl gibi sürelerden söz edilebilir.

Ön incelemenin ardından gelen ilk duruşma ve sonrasında tahkikat duruşması ardından gelen sözlü tahkikat aşaması çekişmeli boşanma davalarında izlenen hukuki süreci ifade eder. Çekişmeli boşanma davası avukatı aracılığı ile hukuki aşamaların geçilmesi ise hak ve zaman kaybı yaşanmasının engellenmesi bakımından oldukça önemlidir.

Anlaşmalı Boşanma-Çekişmeli Boşanma Karşılaştırması

Anlaşmalı boşanmada özel bir gerekçe gösterme zorunluluğu yoktur. İspat zorunluluğu bulunmaz. Anlaşmalı boşanma protokolünün hakim tarafından uygun bulunması davanın sonuçlanması için yeterlidir. Anlaşmalı boşanmanın sonuçlanma süresi kısadır genellikle tek celsede biter. Tarafların istinaf kanun yoluna başvurmaması durumunda anlaşmalı boşanma davaları kısa sürede sonuçlanır.

Çekişmeli boşanmada özel ya da genel sebeplere dayanılır ve bu tür davalarda kusurun ispatlanması gerekir. Çekişmeli boşanmanın sonuçlanma süresi problemlerin boyutuna bağlı olarak farklılık gösterir. İddia ve delillerin ispatı, mahkemenin tanıkları dinleme, belgeleri inceleme süreci uzundur. Yerel mahkemenin vereceği kararın kesinleşmesi uzun sürebilir. İstinaf ve temyiz kanun yollarının olması da süreci uzatan aşamalar arasındadır.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma davası genel ve özel sebeplere dayanılarak açılabilen bir dava türüdür. Şiddetli geçimsizlik genel boşanma nedenleri arasında yer alır ve her evlilikte farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Evlilik birliğinin temelden sarsılması genel nedenler arasındadır.

Özel sebepler kanunda sınırlı tutulmuştur. Zina yani aldatma, hayata kast ve pek kötü muamele, onur kırıcı davranışlar, haysiyetsiz yaşam sürme, suç işleme, akıl hastalığı, terk özel nedenler arasında yer alır.

Boşanma Davası İçin Gerekli Belgeler

Boşanma davası açılacağı zaman gerekli belgeler eksiksiz ve tam olmalıdır. Öncelikle hazırlanması gereken bir dava dilekçesi bulunur. Boşanma için dava dilekçesi hatasız olmalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında davacının dilekçesi yeterli olurken anlaşmalı boşanma davalarında her iki tarafın dilekçe sunması gerekir. Bir tarafın sunacağı dilekçenin diğer eş tarafından kabulü ile de anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

Davacı tarafın kimliği ya da pasaportunun fotokopisi ile başvuru yapılması gerekir. Avukattan hukuki destek alınacağı zaman avukata dava ile ilgili bir vekaletname verilmesi de gerekir. Dava dilekçesine ek olarak delil ve belgelere de yer verilmelidir.

Anlaşmalı boşanma davaları için dava dilekçesine ek hazırlanacak anlaşmalı boşanma protokolünde ıslak imzalara yer verilmesi icap eder.

Boşanma Davasının Düşmesi

Boşanma davası düşmesi söz konusu olduğunda zamanaşımının gerçekleşmesi gerekir. Dava dosyasının eksik açılması, harç ve ödemelerin eksik yapılması gibi sebeplerle de dava düşebilir. Mahkemenin vermiş olduğu kesin sürelere riayet edilmemiş olması da dava düşme nedenleri arasında yer alır.

Boşanma Davası İptali

Boşanma  davası açan eşler bu davanın iptal edilmesini isteyebilir. Evlilik birliğinin sonlandırılmasından vaz geçildiğinde davanın iptaline gidilebilir. Davadan feragat ya da vazgeçme eşler için tanınmış bir haktır.

Boşanma davasının herhangi bir aşamasında davadan feragat ya da vaz geçme mümkündür. Davadan vaz geçilmesi durumunda dava hiç açılmamış olur. Davadan vaz geçildiğinde bir zaman koşuluna bağlı kalınmadan yeniden aynı nedenle boşanma davası açılabilir.

Davadan feragat edildiğinde ise durum farklıdır. Davadan feragat edilmesi durumunda davanın reddine karar verilir. Daha sonrasında ise aynı nedenlere dayanılarak boşanma davası açılması mümkün olmaz. Boşanma davasında feragat söz konusu ise davadan feragat eden eşin daha sonra yeni bir dava açma talebi olursa gerekçeleri farklı olmak zorundadır. Geçmişte açılan ve feragat edilen davadaki nedenlere dayanılarak yeni bir dava açılması mümkün olmaz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Anlaşmalı Boşanma Davası Nereye Açılmalıdır?

Anlaşmalı boşanma davası Türkiye’de bulunan herhangi bir yer Aile Mahkemesine açılabilir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde dava Asliye Hukuk Mahkemesine açılır.

  • Boşanma Davası Hangi Mahkemede Görülür?

Boşanma davası Aile Mahkemesi görev alanındadır. Yetkili ve görevli mahkemeye dava açılması ile boşanma gerçekleşebilir.

  • Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Anlaşmalı boşanma davalarında dava dilekçesine ek olarak hazırlanan belge anlaşmalı boşanma protokolüdür. Bu belgede eşler boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde verdikleri ortak kararları beyan eder.

  • Çekişmeli Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılır?

Çekişmeli boşanma davası genel ve özel sebeplere bağlı olarak açılabilir. Şiddetli geçimsizlik genel sebepler arasında yer alırken aldatma, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranışlar, terk, akıl hastalığı özel sebeplerdir.

  • Boşanma Davası Neden Reddedilir?

Deliller sunulduktan ve tanıklar dinlendikten sonra hakimin takdir yetkisine bağlı olarak boşanma davası reddedilebilir. Tarafların davadan vaz geçmesi ya da davadan feragat etmesi durumunda da dava reddedilir. Başvuru sırasında eksik harç yatırılması, yanlış dilekçe hazırlanması, süresi içinde gerekli başvuruların yapılamaması da davanın reddine neden olabilmektedir.

Başa dön tuşu
İletişim