Aile İçi Tapu Devri Nasıl Yapılır?
Aile içi tapu devri eşe ya da çocuğa tapu devri yapılmak sureti ile gerçekleşen bir işlemdir. Gerçek bir satış sürecini ifade eden bu işlemler sırasında ilgili kuruma birtakım harçlar ödenir. Aile içi bedelsiz tapu devri işlemleri de yapılabileceği gibi bu işlem sırasında bağış ya da hibe gerçekleşir. Aile içi bedelsiz tapu devrinin harç tutarları fazladır. Aile içi tapu devri gerçekleştirileceği zaman miras ve benzeri durumlar söz konusu ise taşınmaz devri yapılır.
Taşınmaz devri yapılırken ödenecek tutarın elden verilmemesi ve banka kanalı ile gönderilmesi sürecin önemli bir aşamasıdır. Aile içi tapu devri yapılırken yabancı bir kişiye satış yapılıyormuş gibi hareket edilmektedir. Bu işlemler miras yolu ile ya da benzer sebepler hasıl olduğunda da gerçekleştirilebilir.
Aile İçi Tapu Devrinde Talep Edilen Belgeler
Mülkiyet hakkının devredilmesi devir işlemlerinin ardından birtakım hukuki süreçleri doğurabileceğinden bu işlemler yapılırken süreç yönetiminin hukuki destek alınarak sürdürülmesi uygun olur. Bu sebeple de bir gayrimenkul avukatı ile çalışmak sağlıklı olan yoldur.
Aile içi tapu devri yapılacağı zaman bazı belgeler talep edilir. Tapu devri sırasında istenen belgelerin eksiksiz olması gerekir. Aksi durumda işlemlerin yapılabilmesi mümkün olmaz. Tapu devri sırasında talep edilecek belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Taşınmazın tapusu,
- Tapuyu devredecek olanın kimlik bilgileri,
- Tapuyu devir alacak olanın kimlik bilgileri,
- Temsilci varsa temsili ilgilendiren belge,
- Vergi borçlarının ödendiğine dair belge,
- Emlak rayiç bedelini ilgilendiren yazı,
- Konutlarda DASK.
Aile İçi Tapu Devri Masrafları
Aile içi tapu devri yapılacağı zaman birtakım masrafların ödenmesi gerekir. Yapılacak işlemin türüne bağlı olarak belirli harç ve bedeller ödenir. Aile içi tapu devri ücreti belirlenirken bağışlama veya satış işlemi olup olmamasına bağlı olarak ücretler tespit edilmektedir.
Aile içi bağışlama söz konusu olduğunda malik olunan taşınmazın bedelsiz biçimde başka bir kişiye devredilmesi nedeni ile bağışlama harcı yatırılmaktadır. Aile içi bedelsiz tapu devri gerçekleştirileceği zaman normal satış yapılıyor gibi koşulların sağlanması gerekir.
Bedelsiz bir tapu devri işlemi için ödenen harç ise normalden fazladır. Devir ücreti ödenirken tapu harcı hesaplanır. Devir işlemleri sırasında gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilmiş olan değeri üzerinden tapu harcı hesaplanmaktadır.
Gayrimenkul, tapu dairesinde bir bedel üzerinden gösterilir. Bu bedelin %4’lük kısmı da devir harcı olarak hesaplanır. Alıcı ve satıcı arasında pay edilen bu oran %2 alıcıya %2’de satıcıya ait olmak üzere bölünür. Buna ilaveten alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu harcı farklı oranlarda pay ederek de ödeyebilir.
Aile İçi Tapu Devri Yapılırken Dikkat Edilecekler
Aile içi tapu devri işlemleri sırasında devrin nasıl gerçekleştirileceğinin önemi vardır. Devir işlemleri bedelsiz yapılacaksa yatırılan harç fazladır. Satış biçiminde gerçekleşen devir işlemlerinde ise gerçek satış yapıyormuş gibi tapu harcı ve döner sermaye harcı gibi ödemelerin yapılması gerekmektedir.
Ayrıca tapu dairesinden talep edilen belgeler de eksiksiz ve tam olarak temin edilmek zorundadır. Mülkiyet hakkı kamu düzeni ile ilgilidir. Bu sebeple de devir gerçekleşeceği zaman belirli koşulların sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Taşınmazların satışı veya devri söz konusu olduğunda bir takım şartların yerine getirilmesi icap eder.
Aile içi tapu devri yapılırken doğrudan bu işlemler yapılamamakta tapu dairesinde gerçek bir satış işlemi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Aile içi tapu devri yapılırken alıcı ve satıcı kendilerine verilen randevu gününde tapu dairesinde bulunur. Randevu günü ve saati verildikten sonra devir işlemleri evrakların eksiksiz temin edilmesi ile gerçekleştirilir.
Tapu devri yapılırken kişi yerine bir vekil tayin edebilir. Vekil tayin edileceği zaman da noterden alınacak vekaletname aracılığı ile bu işlemlerin gerçekleştirilmesi zorunludur. Bir avukattan yardım alınması süreci hızlandıracağı gibi sorunsuz biçimde ilerlenmesini de sağlar.
Gayrimenkul avukatından destek almak yaşanabilecek aksamaların önüne geçilmesi bakımından da önem taşır. Aile içi tapu devri yapılırken bu işlemlerin belirli bir sürede tamamlanması beklenir. Tapu müdürlüğünce talep edilen belgelerin tamamlanmasının ardından belirlenen gün ve saatte tapu dairesinde olmak icap eder.
Tapu dairesine ödenecek olan tapu harcı ve döner sermaye bedelleri tamamlandıktan sonra tapu devir işlemleri başlamaktadır. Tapu dairesindeki iş yoğunluğuna bağlı olarak bu işlemlerin tamamlanma süreleri değişik gösterebilir. Genellikle randevu gününde ya da işlemler başladıktan sonraki 1-2 gün içinde bu işlemler tamamlanmaktadır.
Aile İçi Tapu Devri Nerede Yapılır?
Aile içi tapu devri yapılacağı zaman gayrimenkulün bulunduğu tapu dairesine müracaat edilmesi gerekir. Bu işlemler için fiziki olarak müracaat edilebileceği gibi online olarak da başlatılabilir. Aile içi tapu devri sırasında tapu dairesinin talep edeceği belgelerin eksiksiz ve tam olması gerekir.
Gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğüne yapılacak olan başvurunun ardından randevu oluşturulur. Tapu müdürlüğü tarafından oluşturulan bu randevu için başvuru sahiplerinin kendilerinden talep edilen belgeleri eksiksiz ve tam olarak hazırlayıp, harçları da yatırdıktan sonra gün ve saatinde orada olması gerekir.
Aile İçi Tapu Devri Ücretli mi?
Aile içi tapu devri ücretli bir işlemdir. Devri yapan ve gayrimenkulü devir alan taraflar gerekli ödemeleri yaptıktan sonra devir işlemleri onaylanır. Gerçek bir satış işlemi şeklinde yürütülen tapu devir işlemleri sırasında tapu harcı ve döner sermaye harcı ödemelerine ek olarak gayrimenkulün vergilerinin de ödenmiş olması gerekir.
Devir alınan gayrimenkulün konut olması durumunda DASK sigortasının yapılması da istenir. Bedelsiz tapu devri yapılacağı zaman ise tapu harcı ödenir. Bu harç miktarı ise oldukça yüksektir. Tapu devri yapılırken belirli bir ücret ödenmesi zorunludur.
Sıkça Sorulan Sorular
- Aile İçi Tapu Devri Nedir?
Aile içi tapu devri, herhangi bir gayrimenkulün aile içinde eşe ya da çocuklara devredilmesi şeklinde gerçekleşir. Aile içi tapu devri yapılırken gerçek bir satış işlemi yapılıyor gibi hareket edilir. Bunun için de tapu harcı ve döner sermaye harcı gibi ödemeler tapu dairesine yapılır.
- Aile İçi Tapu Devri Ücretli mi?
Aile içi tapu devri ücretli bir işlemdir. Gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden belirli bir tapu harcı ödenir. Döner sermaye harcı da ödenen ücretlerden biridir.
- Aile İçi Tapu Devrinde Talep Edilen Belgeler Nelerdir?
Devir alan ve devir edene ait kimlik bilgileri, gayrimenkul emlak rayiç bedeli, vergi borcu ödendi belgesi ve gayrimenkulün tapusu aile içinde yapılacak tapu devri işlemlerinde talep edilen belgeler arsasındadır